Kuudennella luennolla käsiteltiin tietämyksen ja osaamisen johtamista sekä osuustoimintaa ja osuuskunnan johtamista.

Organisaation oppiminen tarkoittaa käytännössä kaikkien organisaatioon kuuluvien osien oppimaa ja saavuttamaa tietoa. Sengen mukaan nämä osat ovat inhimillinen pääoma, systeemipääoma sekä organisaation pääoma. Kun mikä tahansa näistä osasista oppii jotain, tämä opittu tieto siirtyy koko organisaation käyttöön ja puhutaan organisaation oppimisesta.

Tietämyksen ja osaamisen johtajuus tarkoittaa mielestäni johtajaa, jolla on hallussaan tarpeeksi tietämystä ja osaamista johtamisesta, että hän ylipäätään kykenee johtamaan. Tämä tietämys ja osaaminen on voitu saavuttaa monin eri tavoin kuten omakohtaisella kokemuksella tai opiskelemalla. Mielestäni tietämyksen ja osaamisen johtavuuden voi käsittää tarkoittavan myös alaisista löytyvän tietämyksen ja osaamisen johtamista. Hyvä johtaja tieää alaistensa vahvuudet ja eri osaamisalueet ja osaa hyödyntää näitä jokapäiväisessä työskentelyssä. Johtaja joka osaa johtaa tietämystä ja osaamista osaa delegoida työtehtäviä alaisilleen niin, että jokainen tekee sitä mitä osaa parhaiten ja mistä on paras tietämys. Johtaja jolla on tietämystä ja osaamista ja joka osaa hyödyntää alaistensa tietämyksen ja osaamisen on todellakin tehokas johtaja.

Osuustoiminta on luennolla pidetyn esityksen mukaan parhaimmillaan yhdessä tekemistä, yhdessä omistamista ja yhdessä päättämistä. Osuuskunta on yhteisö, jonka jäsenmäärää ja osuuspääoma ei ole ennalta määrätty. Osuuskunnan tarkoituksena on taloudenpidon tai elinkeinon tukeminen harjoittamalla taloudellista toimintaa, jonka puitteissa syntyviä palveluita jäsenet käyttävät. Osuuskunta on siis siinä suhteessa erilainen muihin yritysmuotoihin verrattuna, että sen jäsenet ovat luoneet itselleen palvelut joita käyttää ja mahdollisesti jopa työskennellä.

Osuuskunnan johtaminen on pohjimmiltaan osuuskunnan jäsenten palvelemista. Johtajan tulee pitää mielessä, että päätösten tulee olla ennalta määritellyn mukaisia. Kuten esityksessä mainittiin osuuskunnan johtaminen ei ole erillään jäsenyhteisöstä, vaan se on oleellinen osa yhteisöä, joka pyrkii toteuttamaan osuuskunnan ja siten osuustoiminnan tarkoitusta. Mielestäni tämä pitää paikkaansa kaikista eniten ylimmässä johtajistossa, missä tärkeitä päätöksiä tehtäessä tulee koko ajan pitää mielessä osuuskunnalle määritellyt tehtävät ja arvot. Toki alemmassakin johtoportaassa nämä arvot tulee olla mielessä, mutta päätökset eivät ole niin laajoja. Toki päätöksiä ei voi tehdä niin mielivaltaisesti kuin ehkä muissa yritysmuodoissa joissa kaiken tasoisille johtajille on saatettu antaa vapaammat kädet oman osaston johtamisen suhteen.