Toisen luennon aiheena oli tiimien johtaminen, johtajuus ja motivointi. Aihe on mielenkiintoinen, ja todella tärkeä onnistuneen johtamisprosessin kannalta. Tiimissä kaikkien mielipiteet tulee ottaa huomioon, mutta kuinka tämä käytännössä tapahtuu. On myös onnistuttava samalla motivoimaan. Mielestäni motivointi on erittäin tärkeää. Ihminen tarvitsee motivaatiota, ja kokemuksesta voin sanoa, esimiehen kehut palkitsevat erittäin paljon. Tämä on saanut minut panostamaan työhön entistä enemmän.

Tiimin johtamisessa kaikki osapuolet tulisi ottaa huomioon. Olen ajatellut että johtaja voisi kannustaa alaisiaan miettimään ongelmia erilaisiin ratkaisuihin. Johtajan ei välttämättä tarvitse aina itse miettiä kuinka homman tulisi toimia, vaan myös työntekijöiden tulisi saada mahdollisuus osallistua ajatustyöhön. Ongelmaksi koituvat tiimin sisällä eriävät mielipiteet, ja ne on pyrittävä ratkaisemaan mahdollisimman tasa-arvoisesti. Johtajan on kuitenkin pystyttävä myös itse päättämään, mutta ensisijaisesti kannattaisin itse myös alaisten mukaan vetämistä päättämisprosessiin. Erityisesti omalla alalla projektityössä on huomioitava kaikkien mielipide, koska päätökset vaikuttavat jokaisen omaan työhön.

Itselläni on kokemuksia erilaisista johtajista, ja parasta työssä on ollut saada kehuja tehdystä työstä. Luentomateriaalin luettuani sain kuitenkin käsityksen, minkalaisia mahdollisuuksia se voi luoda. Kuten luentomateriaalissa mainitaan, johtajan tulisi antaa työntekijälle vapaat kädet työssään, kuitenkin valvoen samalla laatua, sekä aikataulussa pysymistä. Työn tulisi innostaa, ja olla mielekästä, ja johtaja voisi olla rinnalla kannustamassa, eikä niinkään piiskaamassa työntekijää. Pomoa ei pitäisi pelätä. Itse en pitänyt työnteosta juuri lainkaan, kun ilmapiiri tuntui painostavalta ja ahdistavalta. Jos pomo hengittää niskaan, piiskaa ja työntää lisää sitä itseään niskaan, ei työnteko voi tuntua kovinkaan mielekkäältä, eikä työhön jaksa panostaa. Silloin työ ei myöskään motivoi ollenkaan. Ajattelen, että kun johtaja on rinnalla kannustamassa ja motivoimassa, työnteko on paljon mielekkäämpää. Johtajan täytyy kuitenkin mielestäni säilyttää selvät rajat. Työt pitää myös tulla tehdyksi ja kunnolla.

Luentomateriaalissa kerrottiin myös valmentavasta johtamisotteesta sekä kannustavasta palkitsemisesta. Käsitteet eivät ennen luentoja sanoneet vielä itselleni mitään. Johtajan tulee pystyä vahvistamaan alaisen pystyvyyden ja toimintavapauden tunnetta, sekä poistamaan kehittymistä estäviä esteitä. En ehkä itse ole kokenut työssä, että esimies olisi tätä hyödyntänyt, mutta voisin kuvitella siitä olevan hyötyä. Työntekijä pääsee itse vaikuttamaan työhön, ja häntä tuetaan päätöksissä, ja hän kehittyy.