Viidennellä luennolla käsiteltiin vallan ja päätöksenteon johtamista sekä innovaatioiden ja muutoksen johtamista.


Mielestäni johtajalla tulee olla käytössään valtaa jota hän voi käyttää tarvittaessa tai halutessaan. Valta onkin tärkeä elementti johtajuutta mitattaessa. Voiko henkilö olla johtaja ja johtaa jos hänellä ei ole valtaa käytössään? Omasta mielestäni vastaus ainakin on ei. Ilman valtaa johtajan on erittäin vaikeaa, ellei mahdotonta saada alaisiaan tottelemaan käskyjä ja tekemään kuten käsketään. Mutta mitä valta sitten on? Valta voi tarkoittaa monia asioita ja sitä voi olla monia voimakkuuksia. Esimerkiksi yrityksessä valta voi tarkoittaa, että johtajalla on valta erottaa työntekijänsä. Vankilassa valta on vangin laittaminen eristykseen. Nämä ovat negatiivisia vallan ulottuvuuksia. Vallalla on olemassa myös positiivisia ulottuvuuksia. Yrityksessä johtaja voi erottaa työntekijän, mutta myös antaa tälle palkankorotuksen, vankilassa eristyksen sijasta annetaankin loma. Valta onkin kykyä vaikuttaa toiseen ihmiseen.


Päätöksenteko on olennainen osa johtamista. Jos olet johtaja, joudut varmasti tekemään erinäisiä ja eritasoisia päätöksiä. Kuinka suuria päätökset sitten ovat riippuu täysin miten korkeassa asemassa johtoportaassa henkilö on.


Innovaatioiden ja muutoksen johtaminen on johtajan kykyä keksiä uusia asioita, innostua niistä ja eiryisesti kykyä saada alaiset työskentelemään luovasti ja kokeilemaan uusia asioita. Innovoiva johtaja antaa alaistensa työskennellä rauhassa, ei hengitä koko ajan niskassa, rohkaisee kokeileemaan uutta ja kehuu kun alainen onnistuu työssään. Mielestäni tärkein innovoivan johtajan kyky on luoda mielekäs työskentelyilmapiiri, jossa on helppo kommunikoida ja kokeilla uusia asioita. Työssä kaikki ei ole äärimmäisen kaavoihin kangistunutta vaan on lupa ottaa myös hieman vapauksia. Yksi hyvä esimerkki on Google, jossa työntekijät voivat esimerkiksi käydä pelaamassa biljardia jos siltä tuntuu. Tällainen ilmapiiri edistää innovaatiota mikä saattaakin selittää miksi Google on niin menestynyt.


Hyvä muutosjohtaja on mielestäni henkilö, joka ajaa projekteja aktiivisesti eteenpäin eikä vain oleta että ne valmistuvat itsestään. Tämä luonnollisesti edellyttää jatkuvaa kommunikaatiota työntekijöiden kanssa. Hyvä muutosjohtaja on motivoitunut sekä innostunut asiastaan ja tartuttaa tämän motivaation sekä innostuneisuuden myös alaisiinsa.